Meningsfullhet: Nyckeln till att hantera stress

Stress är en av vår tids största hälsoutmaningar. Visste du att den största arbetsmiljörisken när det kommer till arbetsrelaterad dödlighet beror på stress?  Över 700 personer i Sverige dör av jobbstress varje år.

I en värld där stress ofta känns som en oundviklig del av vardagen är det lätt att glömma bort vad som verkligen är viktigt. Vi jagar deadlines, balanserar privatliv och arbete, och försöker hålla alla bollar i luften. Men vad händer om vi stannar upp och frågar oss själva: Varför gör jag det här? Vad är meningsfullt för mig?

Vad är meningsfullhet?

Meningsfullhet handlar om att känna att det du gör har ett syfte och ett värde, både för dig själv och för andra. Det kan handla om att bidra till något större, skapa relationer, eller utveckla dig själv. Studier visar att personer som upplever en stark känsla av meningsfullhet har lägre stressnivåer och bättre psykisk hälsa. 

Enligt en studie publicerad i Journal of Happiness Studies är det inte bara livets stora mål som skapar meningsfullhet, utan även vardagliga handlingar. Att värdesätta enkla saker som en stund med familjen eller att hjälpa en kollega kan ge en djup känsla av syfte.

Hur stress och meningsfullhet hänger ihop

Stress är en naturlig reaktion på krävande situationer, men det är inte stressen i sig som är farlig – det är bristen på återhämtning som kan leda till negativa konsekvenser för vår hälsa. En viktig nyckel till att minska stress är att hitta mening i det vi gör. När vi upplever att våra handlingar har ett syfte blir stress ofta mer hanterbar. En meningsfull uppgift kan till och med ge energi snarare än ta den ifrån oss.

Enligt Viktor Frankl, författare till Man’s Search for Meaning, är meningsfullhet avgörande för att kunna hantera utmaningar och motgångar. Frankl menade att människor som hittar en känsla av mening i sina liv har en starkare förmåga att uthärda stress och svårigheter.

Vad säger forskningen om meningsfullhet och stress?

En omfattande meta-analys av ACT, som granskar över 1 000 randomiserade kontrollerade studier, visar att ett av de mest kraftfulla verktygen för att minska stress är att förankra sig i sina livsvärden – det som verkligen är meningsfullt för oss. Detta är inte bara en teori; resultaten visar att personer som jobbar aktivt med sina värden rapporterar lägre nivåer av stress, högre livskvalitet och bättre psykisk hälsa.

Forskningen lyfter fram att stress inte nödvändigtvis är skadligt i sig. Det är vår relation till stress – och vad vi fokuserar på – som avgör om den blir överväldigande eller hanterbar. Att leva meningsfullt handlar om att kliva ur autopiloten och göra medvetna val som speglar våra värderingar, även i motgångar.

Skapa mer meningsfullhet i ditt liv

Hur hittar vi då mer mening i våra liv och minskar stressen? Här är några steg som kan hjälpa dig att komma igång:

1:  Identifiera dina värderingar Ta dig tid att reflektera över vad som är viktigt för dig. Vilka värderingar vill du att ditt liv ska spegla? Att leva i linje med sina värderingar kan ge en djupare känsla av meningsfullhet.  

2: Fokusera på relationer Mänskliga relationer är en av de starkaste källorna till meningsfullhet. Investera tid i dina relationer och var närvarande med dem du bryr dig om.  

3: Små handlingar kan ha stor effekt Meningsfullhet behöver inte vara storslagen. Hjälp någon i nöd, lär dig något nytt, eller ta en promenad i naturen.

4: Reflektera regelbundet Avsätt tid för att reflektera över dina erfarenheter och vad som känns meningsfullt. Dagboksskrivande eller meditation kan vara effektiva verktyg.  

5: Ge tillbaka Att bidra till något större än dig själv – genom volontärarbete eller att stötta en god sak – kan skapa en stark känsla av syfte.

Mer hjälp på vägen? Läs om våra onlinekurser här.

Referenser:
Frankl, Viktor E. (2006). Man’s Search for Meaning. Beacon Press.
Steger, M. F. (2012). Making Meaning in Life. Psychological Inquiry, 23(4), 381-385.
Smith, J., & Greenwood, J. (2020). Everyday Sources of Meaning. Journal of Happiness Studies, 21(5), 2345-2360.
Hayes, S. C., Strosahl, K. D., & Wilson, K. G. (2016). Acceptance and Commitment Therapy: The Process and Practice of Mindful Change. Guilford Press.
Hayes, S. C,  King, G. A, (2024) Acceptance and commitment therapy: What the history of ACT and the first 1,000 randomized controlled trials reveal .  Journal of Contextual Behavioral Science

Fler läsvärda insikter

Livsviktiga insikter

Innan det är för sent:  Insikter om lycka, ånger och meningen med livet. En reflekterande text  utifrån Micael Dahlen och Bronnie Wares tankar om livet, lyckan & döden.

Meningsfullhet: Nyckeln till att hantera stress

Inspireras av praktiska tips och forskningsbaserade insikter från ACT som hjälper dig att leva mer i linje med det som verkligen är viktigt för dig.

Det är inte stressen som är farlig - det är brist på återhämtning

En reflekterande text utifrån Anders Hansens banbrytande arbete om hjärnan och stress.  Är du redo att upptäcka enkla men kraftfulla strategier för en starkare och mer uthållig hjärna?

ACT som verktyg för att stärka psykologiskt kapital

✔ Hur förhåller sig psykologiskt kapital till psykologisk flexibilitet?
✔ Hur hänger PsyCap ihop med Acceptance and Commitment Training?
✔ Kan ACT användas som ett verktyg för att stärka det psykologiska kapitalet?

Stress & Depression - den dolda kopplingen du måste känna till

Hur hänger stress och depression ihop och vad kan vi göra för att förebygga dem?

I den här artikeln utgår vi från Anders Hansens bok Depphjärnan för att utforska sambandet mellan stress och depression.


Få nya insikter direkt i din inkorg!

Vill du ha fler tankeväckande insikter och konkreta tips för ett mer hållbart och meningsfullt liv? Genom att anmäla dig till mitt nyhetsbrev får du ta del av nytt material så snart det publiceras.

Jag skickar bara när jag har något som verkligen kan inspirera dig. Inget spam, och du kan avsluta när du vill.